Niko Twisty at Pexels

Met de coronacrisis in volle gang is het voor menig zelfstandige of ontslagen werknemer moeilijk om nieuw werk te vinden. Samen met de vacatures lijkt ook je motivatie op te drogen en lukt het niet om productief bezig te zijn. Hoe zorg je er dan voor dat je fris en fruitig blijft en de moed niet verliest?

Ik heb 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Zelfreflectie (Weet hoe je tikt)

Vaak is positief denken de sleutel tot motivatie. Maar wat als het jou niet lukt om negatieve gedachten uit te zetten. Geen paniek, dat hoeft ook helemaal niet. Zie deze gedachten als een signaal en onderzoek ze. Wat demotiveert jou? Waar zie je enorm tegen op en waarom? Negatieve gedachten kunnen soms net als peuters zijn, ze blijven net zolang aan je jas trekken totdat je reageert. Geef ze wat aandacht, zet je negatieve gedachten om in doelen (punt 3) en je zult merken dat ze steeds minder aandacht gaan vragen.

2. Betekenis (De omgedraaide bucketlist)

Je hebt vast wel eens van een bucketlist gehoord, een lijst van dingen die je voor je dood gedaan wilt hebben. Superleuk om te maken want de helft van de pret zit in het bedenken. Maar draai de bucketlist eens om. Wat heb je al gedaan waar je trots op bent? Wat zijn je meest dierbare herinneringen, wat had je niet willen missen en wat was echt de moeite waard? Sta daar even bij stil. Schrijf ze op. Had je vroeger wensen en doelen die je nu al hebt bereikt? En heb je dat ooit gevierd of schuif je de lat telkens omhoog?

Kun je, nu je terugkijkt, trots op jezelf zijn? Kun je jezelf vieren? En kun je ook dankbaar zijn voor wat je tot nu toe hebt bereikt? Deze zaken geven jouw leven betekenis. Verlies jij hoop of zelfvertrouwen lees jouw rijtje dan nog eens door.

Kun je niet trots zijn op jezelf of dankbaar voor wat je hebt bereikt klik hier ... Denk in kleinere doelen. Waarschijnlijk heb jij je lat veel hoger liggen dan de rest of misschien heb je veel vervelende dingen meegemaakt. Wees dan een beetje lief voor jezelf. Ook zonder indrukwekkende prestaties ben jij de moeite waard! Ja, echt! En als jij een survivor bent dan is dat je grootste kracht. Je hebt het overleefd en je hoop overeind gehouden. Als dat niet zo was dan zou je dit artikel over motivatie niet lezen. Jij hebt een enorme levensdrive ook al zie je dat niet van jezelf. Dat is jouw trots. Jouw innerlijke kracht is iets waar je dankbaar voor kunt zijn.

3. Doelen (De trechter)

Vaak zijn de thema’s die je uit het veld kunnen slaan ook de sleutel naar jouw succes. Als je begrijpt hoe je tikt kun je ook beter je problemen tackelen. Wanneer je deze thema’s omzet in doelen kun je jezelf motiveren om weer in actie te komen.

De trechter
Maak je doelen inspirerend door ze eerst groot en algemeen te benoemen. Voel jij je nutteloos dan is je doel ‘ergens aan bijdragen’. Demotiveert het gebrek aan passende vacatures je, dan is je doel ‘het vinden van passend werk’. Visualiseer jezelf in de toekomst. Wil jij de specialist in je vakgebied zijn? Maak er een doel van. En vervolgens gooi je ze in een trechter en maak je ze klein en specifiek met de smart methode. Je deelt ze daarmee op in praktische kleine taken die vandaag (nee niet volgende week) haalbaar zijn.

Voorbeelden
Vandaag ga ik ‘ergens aan bijdragen’ door een blog te schrijven. Vandaag ga ik op zoek naar ‘een nieuwe baan’ door een beschikbaarheidsmailtje aan het detacheringbureau te sturen. Vandaag ga ik werken aan ‘de specialist in mijn vakgebied zijn’ door 1 hoofdstuk uit het boek ‘Onderhandelen’ te lezen.

4. Social time (Doe het samen)

Zoek werkmaatjes, interview die inspirerende vrouw op Linkedin, of ga naar een netwerkbijeenkomst. Als je net als ik bent, sijpelt de energie weg omdat je de leuke gesprekjes met je collega’s mist. Spreek dan af met die ex-collega of verre vriend(in) die nu ook thuis zit. Zo kun je je hart luchten en elkaars cheerleader zijn.

5. Inspiratie (Have fun)

Geniet ook een beetje van dit moment. Over een tijdje heb je het weer druk genoeg en zou je wensen dat je iets meer tijd voor jezelf had. Die heb je nu, maak er gebruik van. Ik wil zelf altijd productief zijn en ben vaak taakgericht bezig. Tot voor kort zag ik het opdoen van inspiratie niet als werk. Maar nu ik weet dat ik de hoop soms verlies en daardoor passief wordt heb ik ‘inspiratie opdoen’ tot mijn doel gemaakt. Herken je dit? Moedig jezelf dan ook aan om leuke inspirerende dingen te doen zoals TED talks kijken, een cursus/workshop volgen, of een bakkie te doen met een vriend(in). En wie weet leidt die nieuwe hobby wel tot een briljant idee of heeft die vriend(in), die je al lang niet had gesproken, wel een connectie naar een nieuwe job.

 

Ik zou het leuk vinden om te horen hoe jij met je down-time omgaat. Succes met je zoektocht naar werk en houdt moed want misschien is poging 101 wel raak.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren
Afwijzen